О нама

Путокази наше приче започете 1869. године

Мисија

Библиотека „Политика“ је центар културних збивања општине Крупањ. Мисија Библиотеке као творца културног идентитета општине је јачање културне продукције и уметничког стваралаштва. Наша мисија је и да путем културе и образовања реализујемо пројекте из области уметности и културе, са посебном пажњом окренутим младима. Настојимо да својим радом и ангажованјем укључујемо у наш рад све већи број становника Крупња како би се културни живот становника нашег града обогатио, а становници, уместо реципијената постали саставни део и креатори културне климе града.

Визија

Библиотека „Политика“ као културно-информативни центар има визију да постане средиште не само културног него и друштвеног живота града кроз неговање и популаризацију културе и неговањае јавне речи и мишљења, што настоји постићи разноврсним културним и интерактивним програмима од значајане само за наш град већ и за регион, а све са циљем стварања простора у којем се преплићу и употпуњују достигнућа прошлости са културом и карактеристикама данашњег времена. Намеравамо да се нађемо високо на културној мапи Србије и региона као место где се на репрезентативном и респектабилном нивоу уметници представљају публици и стручној јавности, али и место где се уметност ка облик друштвене делатности развија и стварају млади уметници који ће свој културни и уметнички развој посветити и свом завичају и новим нараштајима.

Оснивање

Најстарија културно-просветна установа у Рађевини – Народна крупањска читаоница и рађевска библиотека основана је на Св. Саву, 27. јануара 1869. године. На то нам указује званични документ Министарства просвете и црквених дела, где извештава да су „у варошици Лозница и Крупњу заведене читаонице“ (7.12.1868. год. бр. 4926.). А часопис „Србија“ број 14. из 1869. год. обавештава јавност да је у Крупњу на Светог Саву основана читаоница, Задруга рађевачка.

Крупањска Библиотека је имала буран историјат. После Другог светског рата  читаоница  је обновљена под називом „Народна читаоница и библиотека“. У току свога рада мењала је седиште по многим зградама (Задружни дом, Општина, Стара апотека) све до 1984. године, када је отворен Дом културе „Политика“. 

Здање

Библиотека "Политика"

Зграда Библиотеке "Политика" подигнута је у периоду од 1978. до 1982. године, као поклон Новинске агенције „Политика“, у знак сећања на официре војске Краљевине Србије осниваче „Политике“ браћу Рибникар (Владислава и Даворина-Дарка), који су 1914. године у чувеној бици на Дрини положили животе за своју отаџбину у Рађевини, где су и сахрањени. Зграда је спомен–дом, споменик културе од великог значаја, ремек дело савремене српске архитектуре. Архитектонско је дело знаменитог архитекте Ивана Антића која својим изгледом и функционалношћу као и уређењем краси центар Крупња. У свом саставу има библиотеку са читаоницом и депоима за књиге, велику салу са 348 места и малу салу са око 100 места, галеријски простор, атеље и остале пратеће просторије у укупној површини око 3.600м2. Својом културном, образовном и просветном мисијом препознатљив је део културног идентитета Крупња и Мачванског округа.

Библиотечка и издавачка делатност
Основна, претежна делатност библиотеке „Политика“ је бибилиотечко-информациона у оквиру које се спроводе активности: набавка, обрада, чување и коришћење књига и друге библиотечке грађе; пријем и чување обавезног примерка штампе, публикација и уметничких дела; употпуњавање фонда библиотечком грађом и развој јединственог библиотекарског система на јединственој технологији у Републици; заштита библиотечке грађе; издавачка делатност; рад са читаоцима и прикупљање, обрада и чување завичајне грађе.

Библиотека „Политика“ се дужи низ година бави издавачком делатношћу са акцентом на афирмацији завичајних писаца. Библиотека поседује издвојено завичајно одељење, а завичајни фонд је најважнији сегмент сваке Библиотеке, по коме се оне међусобно разликују.

Подстицање читалачких навика код најмлађих подстиче се организацијом радионица, укључивањем младих у редовне активности библиотеке, сарадња са другим организацијама, подношење предлога пројеката код донаторских организација, волонтеризам, итд. 

Дигитализација

Када су савремене технологије у питању, библиотека поред редовних активности, реализује и активности на дигитализацији књижне грађе уз постављање бар-кода за сваку јединицу.

Библиотека своје активности објављује на друштвним мрежама, на каналу Омладинска ТВ Крупањ и на сајту YouTube  и у другим штампаним и електронским медијима.

Активности у дому
Књижевни сусрети
Пројекције филмова
Уметничке изложбе

Библиотека „Политика“ се бави организацијом књижевних сусрета са истакнутим писцима и песницима, представљањем дела истакнутих српских књижевника јер је то најбољи пут за повећање интересовања за писану реч. Такође, Библиотека организује предавања и радионице на књижевне или друштвене теме, са посебним акцентом на радионицама за децу и младе. Књижевни програми су у функцији културе читања, културе сећања и залагања за истинске вредности.

Библиотека организује и пројекције најактуелнијих филмова домаће и стране продукције и приказује цртане филмове за децу предшколског и основношколског узраста. Бави се организацијом филмских тематских вечери, приказивањем филмова светске кинематографије, духовне тематике, документарних, етнолошких, омладинских и експерименталних филмова.

У галеријској и музејској делатности Библиотека се бави организовањем изложби по позиву академских сликара, вајара и других ликовних уметника и организовање музејских поставки локалног карактера и обележавањем значајних датума везаних за историјске догађаје и знамените личности Рађевине. Библиотека „Политика“ интезивира напоре на промоцији и очувању културно-историјског наслеђа радом на очувању културне баштине и афирмацији културно-историјских споменика на територији општине Крупањ.

Фолклорна, рецитаторска и драмска секција, продукција представа
Поред основне функције Библиотека „Политика“ својим корисницима пружа и услуге културне делатности која се огледа у организовању и раду секција фолклорне, рецитаторске и драмске.

Својом функционалношћу и лепотом свакако се издваја велика сала Библиотеке са пратећим просторијама, шминкерницама, рампом за улаз возила на сцену, дубоком и функционалном бином са више улаза и представља прави драгуљ на позоришним сценама у западној Србији. Обзиром да Библиотека ”Политика” поседује такву позоришну сцену а због непостојања професионалног позоришта у близини, и потреба наше публике, посвећени смо позоришном стваралаштву. Позориште је за Крупањ место кохезије, образовања и амбиције. Библиотека „Политика“ је под покровитељством општине Крупањ покренула продукцију професионалних позоришних представа на текстове проверених аутора са професионалним уметничким екипама.

Представе

Постављено је пет представа: монодрама Бранка Јанковића „Точак“, комедија „Истеривање ђавола из директора маркетинга“ у режији Срђана Ивановића, „Нисам луд да умрем гладан“ у режији Ивана Бекјарева, представа о хероинама, женaма ратницима у Првом светском рату „Женско срце у шињелу“ у режији Мирјане Карановић, представа за децу по тексту Григора Витеза „Плава боја снега“.

На тај начин се допринело промоцији општине Крупањ и библиотеке „Политика“ и успостављању културног идентитета општине препознатљивог по професионалном уметничком стваралаштву, како на локалном нивоу тако и у широј регији. Представе су наставиле свој живот на позоришним сценама широм Србије, а неке од њих су се налазиле и на редовном репертоару Београдског драмског позоришта.

У току 2021. године Библиотека је наставила са професионалном продукцијом позоришних представа. У припреми су представе „Све о женама“ по драмском тексту Мире Гаврана и у режији Мирјане Карановић и две позоришне представа за децу: „Велики свет мале Зое“ по тексту и у режији Алексндре Ђурић и „Аска и вук“ по тексту и у режији Оливере Викторовић Ђурашковић.

Културне манифестације

Библиотека „Политика“ је успела да добрим делом обезбеди очување и унапређење постојећих, али и да учествује у реализацији нових културних садржаја. Један од њих је и манифестација ,,Културно лето“. која се сада већ традиционало одржава у Крупњу са разноврсним културним садржајима. То је допринело значајном повећању броја посетилаца на културним збивањима и најбољи је доказ да се култура у Крупњу налази у експанзији. У 2016. години број посетилаца на догађајима у организацији и суорганизацији Библиотеке био је 13.000, да би тај број већ 2017. године порастао на 19.000 посетилаца. И наредне две године број посетилаца се повећао. У 2018. години програме посећује 25.000, а 2019. године 28.000 посетилаца. Библиотека „Политика“ је и домаћин традиционалних манифестација за Мачвански округ - окружног такмичења рецитатора и смотре фолклорних ансамбала Мачванског округа. Поред ових манифестација које су такмичарског карактера на нивоу Мачванског округа, Библиотека организује или узима учешће у следећим манифестацијама од значаја за општину Крупањ: Лазарева субота на Столицама, Дани међаша, Петровдански сабор у Добром потоку, Обележавање Дана устанка Републике Србије у Другом светском рату, Прослава Дана општине, Улична трка поводом Дана општине, Обележaвање Боја на Мачковом камену, Плодови Рађевине, као и обележевање других значајних датума и догађаја у општини Крупањ.

Наши запослени

computer science, user, icon-1331579.jpg
Предраг Митровић

Библиотекар

E-mail: dusan.zugic@yahoo.com

computer science, user, icon-1331579.jpg
Душан Жугић

Виши књижничар

E-mail: milelukic68@yahoo.com

computer science, user, icon-1331579.jpg
Лукић Миољуб

Књижничар и организатор културних активности

E-mail: predragdimitric8@gmail.com

computer science, user, icon-1331579.jpg
Предраг Димитрић

Самостални финансијско рачуноводствени сарадник

E-mail: ljiljanaradisic84@gmail.com

computer science, user, icon-1331579.jpg
Љиљана Радишић

Помоћни радник

E-mail: gajicbranko67@gmail.com

computer science, user, icon-1331579.jpg
Бранко Гајић

Чистачица


computer science, user, icon-1331579.jpg
Славица Радић
Enable Notifications OK No thanks